Blogg

20140725 094526 35126195

Appar i telefonen för att få bättre hälsa

Ansvaret för din hälsa ligger i dina händer. Seriöst, det är faktiskt just så att du är ansvarig för ditt välbefinnande men du kan också få hjälp av appar i din smartphone. Fast med så många alternativ att välja mellan, kan det vara svårt att veta vilka appar som är bra. Jag kan inte säga att jag har prövat alla men jag har några som jag tycker är bra, så därför har jag tagit mina bästa hälsa- och fitnessappar som hjälper mig att att skapa en hälsosammare jag.

Vare sig du är ute efter att gå ner i vikt, få muskelmassa eller bara nörda mäta din träning, det finns en fitness-app som passar dig.

Den mobila app marknaden har exploderat under de senaste åren att erbjuda iOS-och Android-användare ett överflöd av valmöjligheter och det är ingen skillnad när det kommer till hälsa och träning.. Faktum är att enligt en färsk rapport från IHS elektronik och media, är den mobila fitness – app marknaden förväntas uppgå till 288 miljoner program från 2017.

Denna lista är inte heltäckande utan är de appar som jag använder, om det finns en app som du använder som du tycker är jättebra berätta gärna i kommentar fältet.

Kondition och styrka

Styrka -Full Fitness

full-fitness

Om du någonsin stått i gymmet och undrat vad ska jag göra nu? Då är  denna app perfekt. Ursprungligen kallades den iFitness.   Denna app fungerar som en personlig tränare. Vill du träna axlar? Öppna upp alla övningar under en viss muskelgrupp och du får du massor med förslag på övningar samt information hur du ska göra övningen. Information om övningarna visas videor, bilder och text.

Användare kan logga din träning, visa data grafiskt, e-posta dem eller spara dem. Appen innehåller också kalorierräknare, vikt, BMI och mått och allt kan visas med med grafer.

Plattform: iOS

Pris:15 Sek

Styrka- Fitness Buddy

-fitness-buddy-

Denna populära app erbjuder instruktioner till över 1700 olika övningar och mer än 1000 instruktionsfilmer som är kategoriserade efter muskelgrupp. Fitness buddy tillåter användare att välja rutiner utifrån sina långsiktiga mål som att bygga stora armar eller axlar och anpassar övningarna. Oavsett utrustning du har till ditt förfogande – fria vikter, maskiner eller inga vikter alls, kommer du att kunna hitta övningar. Det finns en inbyggd timer för att mäta tiden och på så sätt att logga dina träningsdata samt mäta ditt kaloriuttag samt kaloriintag.

Plattform: iOS och Android

Pris: 15 Sek

Löpning – RunKeeper

runnkeeper

Hjälper dig att sätta mål och att hålla motiverad. RunKeeper är en favorit och är i första hand gjord för löpning men kan också  för mäta din cyckelrunda eller  ditt styrketräningspass.  RunKeeper kan man välja olika mål inför en tävling eller viktminskning och räknar ut lämplig takt för att nå det målet. Den stöder också pulsmätare.

Plattform:  iOS och Android 

Pris: Gratis

 

Mätning och analys

Biofeedback – Argus

argus

Vad det är Argus? Argus mäter allt-och menar jag allt-24/7. Appen övervakar varje steg, cykeltur, matbit, klunk dryck, kilo, snarkning och mycket mer. Argus håller hjälper dg att hålla koll på dina dagliga rutiner och producerar en överskådlig bild som kan hjälpa dig att förstå massor med olika data från olika bio-feedback verktyg för att nå dina hälsomål och förbättra det allmänna välbefinnandet.

Jag tycker att Argus är riktigt bra verktyg och är en  hälsodagbok som du inte behöver skriva allt utan du kan koppla ihop olika appar och mäta saker men glöm inte bort att också skriva upp saker för att få riktig bra uppföljning. Då kan du kan upptäcka viktiga trender i dina personliga hälsovanor som du inte ens visste fanns. Gränssnittet är snyggt och intuitivt men Argus det tar lite på batteriet då den normalt ligger och mäter hela tiden. Det märks på min gamla iphone 4S att batteriet tar slut fortare så jag hoppas att apple kommer med en ny telefon snart så jag kan få bättre batteritid.

Kostnad: gratis. Finns för iOS.

Bio feedback – Withings

withings

Vad det är: Övervakning övergripande wellness innebär att uppmärksamma ett antal personliga statistik. Withings gör det enklare genom att användarna kan följa saker som vikt, aktivitet, blodtryck, och sova på ett och samma ställe. Varför det är Cool: Den ”Hälso Mate” skickar underhållande, stödjande meddelanden för att få dig pumpas att utöva. Displayen visar en fjäril med fyra kvadranter (vikt, aktivitet, hjärta, och sömn) som växer och krymper beroende på hur friska användare är i det ögonblicket.

Finns för iOS och Android.

Kostnad: gratis.

Själ och hjärnan

Hjärna – Braingle

braingle

Braingle är världens största samling av gåtor, logiska problem, mind puzzle och optiska illusioner . Braingle är fullmatad med mer än 15.000 hjärnan övningar, och fler läggs till varje dag. Skräddarsy din egen favoritlista och ladda ner övningar så att du kan träna dina kognitiva färdigheter även när du är offline.

Finns för iOS.

Kostnad: gratis.

Själ – Daily Yoga

dailyyoga

Denna yoga  app får du klara stressiga dagar med hjälpa av dynamiska yoga sessioner som visas i HD-video där allt förklaras och man får vägledning, ett extra plus är den lugnande musiken. Steg-för-steg vägledning som är perfekt för nybörjare. Med mer än 45 yogapass och ett bibliotek med mer än 300 poser.

Kostnad: gratis.  Köp kan göras i appen

Finns för iOS och Android.

Själ -Headspace

headspace

Om du har 10 minuter över, så du har tid att umgås med Andy Puddicombe (Expert på meditation och mindfullness) och få lite tid för dig själv (headspace) via hans 10-minuters guidade meditationer. Appen erbjuder några gratis meditationer  men har även betalvarianter för mer specialiserade områden som stress, hur man ska äta på ett medvetet sätt eller bara klara av stressen på kollektivtrafiken. Bara ställa in en påminnelse om att checka in varje dag och följa dina framsteg.

Finns för iOS och Android

Kostnad: gratis.  Köp kan göras i appen

AnxietyMint

anxitymint

En app som använder CBM för att göra dig lyckligare.

Cognitive Bias Modification (CBM) är en dator-baserad terapi för att ändra uppmärksamheten från negativa till positiva tankar något som spelar en nyckelroll i missbruk och ångest. Studier har visat att CBM kan vara lika effektivt som samtalsterapi och medicinering för att minska ångest och CBM visar också lovande resultat vid behandling av stämningen och missbruksstörningar.

Hur fungerar CBM?

Kognitiv Bias Modification bygger på tanken att många psykologiska problem är en produkt av kognetiva omedvetna fördomar. Exempelvis så spelar uppmärksamhetpå negativa saker en stor roll när det kommer till ångest. Människor som lider av överdriven ångest tenderar att ha en uppmärksamhets inriktning mot hotande information. Till exempel om en ängslig personen märker att någon rynkar på näsan så tolka de som ogillande. CBM arbetar genom att ändra uppmärksamheten till positiva saker.

Cognitive Bias Modification program uppmuntrar användaren att utveckla en positiv uppmärksamhet i partiktiken. Detta uppnås med en enkel övning där positiv information är ihopkopplad med negativ information. Till exempel, ett CBM-program för minska ångest så ser man ett par bilder av personer som antingen ler, är neutrala eller är arga. Programmet uppmuntrar sedan användaren att göra positiva val och bli duktig på att identifiera de positiva bilderna. På detta sätt, CBM framkallar småningom ett positivt uppmärksamhet. Så småningom utvecklar användaren en mer positiv syn, och därmed upplever mindre ångest.

Finns för iOS och Android

Kostnad: 15 Sek

Sömn – Sleep Cycle

sleepcykle

Säg hej till det nya sättet att vakna upp. Denna bio-alarmklocka analyserar ditt sömnmönster och väcker dig när du är i den lättaste sömnen fasen. Att vakna upp i din minst djupa del av sömnfasen (som denna app åstadkommer genom att använda en 30-minuters larmfönster som slutar vid den inställda väckningstiden och väcker dig i din lättaste sömnfasen under det fönstret) kan du börja dagen känsla avslappnad och utvilad. Sleep Cycle kan du också hålla koll på vardagliga faktorer som kan påverka din sömn.

Finns för iOS.

Kostnad: 7 Sek.

Sömn -Sleep Time 

sleeptime

Är i princip samma sak som sleep cykle. Ska hjälpa dig med att får tillräckligt med djup och helande sömn  som är avgörande för att minska stress och symtom på ångest. Med hjälp av den känsliga accelerometern i din smartphone, mäter denna app du hur snabbt du somnar in och olika faser av sömn samt hur effektiv varje sömncykel är. När det är dags att stiga upp så väcker appen dig försiktigt upp dig vid rätt tidpunkt.. Denna app kan kan man även använda tillsammans med Argus vilket gör att jag föredra denna mot  sleep cycle.

Finns för iOS och Android

Kostnad: 15 Sek eller lite versionen som är gratis.

Ja det var lite kort om några av de appar som jag använder nu. Berätta gärna om du har någon app du tycker är bra.