Blogg

BodyMetrix

Att genomföra Fettmätning i Göteborg

Min plan är att jag ska gå ner i kroppsfett och öka vikten muskler.  Så eftersom en våg är ganska trubbigt instrument då man inte vet så började jag idag att kolla hur jag ska ha uppföljning på hur jag ska göra detta. Eftersom jag inte tycker att jag har tillräckligt koll med bara mäta mig med vanliga verktyg som måttband och våg så kollade jag olika metoder. Läs inlägget fettmätning och olika metoder.

När jag kollat vilka olika metoder det fanns började jag söka vad som var möjligt att göra i Göteborg.

Det visade sig att det fanns inte speciellt många metoder här i Göteborg.

Jag kunde inte hitta varken DEXA, BodPod eller  Ultraljud (BodyMetrix).

Det enda som jag kunde hitta var kalipermätning och det hade de tex på Nordic Wellness. Här finns länken.

Jag funderade ett tag på att kontaka Nordic Wellness men tänkte att jag skulle kolla runt lite så jag skickade ut en förfrågan bland mina vänner om det fanns någon som kunde hjälpa mig.  Det fanns det och inte alls så långt bort. En kompis vän har köpt in en BodyMetrix mätare och har provat den ett tag för att börja erbjuda kroppsfettmätningar . Jag fick hans telefonnummer och vi bestämde möte. Han bor på Kyrkogatan så lite senare igår var jag och hälsade på och gjorde min första mätning.

Det var otroligt smidigt och lätt.

Först fick jag ange ålder och längd. Sedan tog vi och vägde mig. Enligt den vågen så vägde 81,4 kg (vilket var 0,6 kg mindre än på min hemmavåg som visade 82 kg).  Sedan genomförde Daniel mätningen i tre punkter ( i det här fallet använde vi en tre-punkts Jackson-Pollock-algoritm). Punkterna var låret, bröstet och midja (precis på sidan om naveln). Mätningen går till så att man tar en gel och sätter ultraljudsmätaren mot den platsen som ska mätas ( precis som man gör kolla foster på gravida) . Sedan drar man för att få se hur det ser ut med de olika lagren och får fram hur mycket fett man har i varje punkt. Sedan räknar logaritmen ut vilken kroppssammansättning man har. Jag åter kommer till resultatet i ett separat inlägg då jag väntar på filen som Daniel skulle skicka.

Det var iaf otroligt smidig och kan verkligen rekommendera det istället för det delvis smärtsamma klämmandet som en Kalipermätning kan innebära. Sedan är det väldigt noggrant. Se tabellen Vidare visade Daniel att man kan göra ultraljuds undersökningar av muskler så vi testade på biceps. Här tittade vi då på bilden och kunde se hur mycket fet det fanns, men också hur själva muskeln såg ut. Jag kan tänka mig om man har kunskap om detta så kan man se eventuella bristningar men även muskeltillväxt mellan olika tillfällen.

Nog om det nu ska jag skriva strax skriva om resultatet, men det blir ett eget inlägg. :)

Ha det bäst/P